2012. március 23., péntek

Csokoládé és karamell

Caramel



Kiskorom óta szeretem a különleges édességeket: finom karamellákat, a marcipánt, a csokoládét, csokoládéba forgatott gyümölcsöket, mogyorót, mazsolát...Drága nagypapám csemege gyereknek nevezett. Talán ezért is tetszett a Csokoládé című film hangulata, a bátorság amivel megnyílt a kis üzlet,
a kifinomult édességek szépsége. A csokoládé, mint a tűz titokzatos, varázslatos, kiismerhetetlen és vonzó.


A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről:
Sohasem fogjuk megtudni, hogyan fedezték fel, 
hogy a trópusi Theobroma cacao fa hüvelyében található termésből ital készíthető.
 A kakaó növény története az i. sz. 600 körüli időkig,
 Yucatan dzsungelébe és a Maya birodalomba vezethető vissza.
Dr. Matos Lajos szívgyógyász szerint,
napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti,
 hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.
A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezért mérséklődik a vérnyomás.





Veszélyben az afrikai kakaó
A nyugat-afrikai kakaótermesztők számára mind nagyobb fenyegetést jelent 
az időjárás fokozódó kiszámíthatatlansága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése